Докато  не се очерта коалиция, такава се оформи в пленарна

...
Докато  не се очерта коалиция, такава се оформи в пленарна
Коментари Харесай

В пленарна зала коалиция смени шефа на Сметната палата

Докато  не се очерта коалиция, такава се оформи в пленарна зала. ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " желаят премахване на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, като оферират неговото място да се заеме от Горица Николова-Кожарева, сега заместител. Дебат по тематиката тече в дневния ред на Народното събрание.

Надежда Йорданова от Демократична България " изиска със старта на диалозите първо да се качи документът с претекстовете, защото не е забележим на уеб страницата на Народното събрание.

Председателстващият съвещанието Йордан Цонев й го изчете.

Десислава Атанасова от ГЕРБ уточни претекстовете: Не са представяни одити, не е имало надзор върху Сметната палата. Председателят на Сметната палата е с изминал мандат от една година и не поставя грижи да действа, както изисква законът.

Асен Василев изрази мнение, че това е скандално. " От през днешния ден за през днешния ден решавате без претекстове. Не е по законов ред, в живота на този парламент няма да се назначи нов, Сметната палата има единствено одит за съгласуемост, в случай че желаеме законодателни промени ", уточни той.

Костадин Костадинов похвали работата на Сметната палата, тъй като проверявала " Възраждане " няколко пъти. Той разгласи, че ще поддържат промяна, изключително след приключване на мандата, само че не в този миг. Явно е сменил Бога, на който се моли ръководителят на Сметната палата, позволи той.

Лов на рибка-бананка - по този начин дефинира схемата Христо Иванов от Демократична България. А Йордан Цонев изиска да разясни какво значи репликата му: Сваляне на мацка.

Асен Василев изиска да се отвори законова процедура за избор на началник на институцията.

Корнелия Нинова взе думата, с цел да нападна Асен Василев: " Да бяхте пристигнали да създадем държавно управление, да се отвори процедура за избор на ръководител на Сметната палата. "

Мартин Димитров даде за образец дейностите по време на ръководство на шефа: 500 млн. лв. изчезнали за язовири. Как няма да ви сменят, ще ви сменят, безапелационен е той. Димитров даде за образец и отчети за Българската банка за развиване и отчети на Министерство на стопанската система, както и тези, които непосредствено разкриват схемите на ин-хаус процедурите.
 Българската банка за развиване с нови изпълнителни шефове
Българската банка за развиване с нови изпълнителни шефове

В управлението на ББР влизат Илия Караниколов и Иван Церовски

Поне малко позор имайте, кажете си в прав текст " Не ни харесва ръководителя на Сметната палата, тъй като разкри схемите за " Хемус ", Комисията по хазарта и Васил Божков, отчет на МФ за ощетяване на хазната с над 500 лева ", сподели Мартин Димитров.

Основният спор се реалокира към отчета на Сметната палата за ремонта на язовирите и изразходваните за това средства - над 500 млн.лв.

Ремонтите били правени по време на ръководството на ГЕРБ, Корнелия Нинова като министър на стопанската система е желала инспекцията, а отчетът не се знае къде е.

Михал Камбарев, ръководител на Антикорупционната комисия, упрекна Корнелия Нинова в неистини: отчетът за язовирите бил засекретен от прокуратурата. Георги Свиленски разясни, че отчетът би трябвало да си мине институциите, а по-късно да върви в прокуратурата.

Ремонтирани са 180 язовира до 2017 година, а от този момент до 2022 година са осъществени поправки на 20 от тях, а парите са платени за всички. Сметната палата е предала отчета на прокуратурата, само че тя нищо не е направила.

По-дълбоко нещо се крие зад този ентусиазъм от тази заран на Нинова, Десислава Атанасова, Карадайъ и Стефан Янев, сподели Николай Дренчев от " Възраждане ".

Прокуратурата наднича откъм гърба, провидя Андрей Цеков от " Продължаваме промяната ". Настимир Ананиев добави: " Ако не слушкаш.. Цветан Цветков ще бъде употребен за наставление " , счита той. Ананиев заяви, че Политическа партия няма да поддържа промяната.

Всички точки и алинеи на закона цитира Надежда Йорданова. Това е политическа гилотина и липса на закон, съобщи тя. Александър Дунчев от Политическа партия уточни отчета за горите на Сметната палата, а сътрудника му Искрен Митев от негово име изиска детайлности. Анализ за прозрачността и по-добри търгове за горите в страната, избавени 100 млн.лв., цитира Дунчев.

" Демократична България " и " Nexo " видя Йордан Цонев зад исканата промяна.

Със същата скорост желая да освободим Иван Гешев във вторник - изиска Асен Василев. Мръсна предизоборна акция, отговори Христо Иванов. Той изиска да се проверява абсурдът от Временната комисия, а не да се освобождава ръководителят на Сметната палата.
 Андрей Новаков зове Европрокуратурата да се заеме с Nexo и даренията за
Андрей Новаков зове Европрокуратурата да се заеме с Nexo и даренията за " Да, България "

Той моли европейските институции да ревизират случая и да покажат, че няма двоен критерий

Парламентът освободи шефа на Сметната палата.

ГЕРБ/СДС - 63 " за "

Политическа партия - 42 " срещу "

Движение за права и свободи - 27 " за "

Възраждане - 23 " срещу "

Българска социалистическа партия - 21 " за "

Демократична България - 17 " срещу "

БВ - 7 " за "

Цветан Цветков, шеф на Сметната палата, благодари на екипа. Той рапортува, че постоянно се е водил от закона и дружно с инспекторите е изпълнявал конституционалните си пълномощия за първокласен одит. Той изясни и за одитите, които станаха част от дебата: За " Монтажи " ЕАД е бил засекретен отчетът, изпратен е на прокуратурата и по този начин не може да бъде огласен. По инспекцията на " Демократична България " и Nexo се правил одит на даренията на всички партии и ще бъде оповестен.

На въпрос на негово ли е решението да не разгласява одита на " Монтажи " ЕАД, който обгръща ремонта на язовирите, Цветков отговори, че това е решение на одитния екип, който се състои от петима души с претекстове: " открити нарушавания ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР